kurdistan HSE

سایت تخصصی ایمنی، بهداشت صنعتی و سیستم های مدیریتی

kurdistan HSE

سایت تخصصی ایمنی، بهداشت صنعتی و سیستم های مدیریتی

خواص سرکه

کلیک بر روی ادامه مطلب

سرکه

اعصاب را تحریک مى کنم
اگر معده یى ضعیف دارید، من در هضم غذا به شما کمک مى کنم
دشمن عفونت هاى خونى هستم ....
کار من تنها ویران کردن نیست ، بلکه قدرت سازندگى هم دارم . خرابکارى من به منظور نوسازى است ، من سه فرق کلى با شراب دارم که من را از آن متمایز مى سازد:
1- الکل در من برگشته و به جوهر سرکه (اسید استیک ) بدل شده ، و به همین جهت سکر و خمارى نمى آورم .
2-  بوى من با شراب فرق دارد، و طعم من ترش ولى شراب گس و تلخ است .
3-  ضرر من کمتر از شراب است ، و عقل را زایل نمى کند و اعصاب را تخدیر نمى نماید، و برعکس محرک بوده ، و اگر ضررى به سلسله اعصاب مى رسانم ، در صورت زیاده روى نتیجه ى تحریکات زیاد است .
هضم غذاهاى سنگین را آسان مى کنم ، و نفوذ عوامل غذایى را به یاخته سریع مى نمایم ، و با طعم ترش خود چاشنى خوبى براى خوراکیها و خورش هاى شما هستم . به ترشحات معدى کمک مى نمایم . عفونت هاى خونى و صفراوى را از بین مى برم ، و تا اندازه اى از سرطان جلوگیرى مى کنم . تلخى مزاج را پاک مى کنم و قلب را برطرف مى سازم و از خونریزى داخلى جلوگیرى مى نمایم . قاتل کرم معده هستم ، مشروط بر اینکه چند روز متوالى ناشتا از من چند جرعه بنوشید..
براى معالجه مسمومین قبلا مرا گرم کرده ، به آنها بخورانید و بعد ایجاد قى کرده ، و معده ى ایشان را شستشو نمایید، و به این ترتیب اثر سم زودتر از بین مى رود.
من پاک کننده طحال مى باشم ، و براى معده هاى پر التهاب و بلغمى مفید بوده ، گرفتگى دستگاه گوارش را باز مى نمایم و از لخته شدن خون و شیر در معده جلوگیرى مى کنم . اگر در گلوى شما زالو چسبیده و دسترسى به پزشک نداشتید، مرا جرعه جرعه بنوشید. این جانور خونخوار کشته و دفع مى شود. با اینکه ترش و اسید مى باشم معذلک مالیدن من به محل نیش ‍ زنبور و پشه و سایر حشرات مفید بوده و براى التیام زخمهاى متعفن - باد سرخ - گنده تاول و کفگیرک بى نتیجه نمى باشم .
سوختگى و خارش بدن را معالجه مى کنم و کهیر را برطرف مى نمایم . مرا براى معالجه امراض جلدى و بواسیر هم تجویز کرده اند، کمى عسل را با من مخلوط کنید و بر روى لکه هاى زیر چشم بمالید، رنگ و خون مرده را از بین مى برد.
ضماد من با آرد جو جهت ورم پستان و بناگوش نتایج عالى داده است . سردردى که در نتیجه بدى هواى محیط و بخارات حمام و زیادى صفرا و غلیان آن باشد، با بخور من معالجه مى شود.. مخصوصا اگر مرا با گلاب مخلوط کرده باشید. من یک عامل خرابکار با قدرت سازندگى هستم . جوهر من املاح بدن را حل مى کند و به همین جهت بیماران و پیران و کسانى که از بستر بیمارى برخاسته اند، و ضعف اعصاب و ضعف احشاء مضر مى باشم ،

 و در بیماریهاى حاد باید از من اجتناب نمایید ولى در بیماریهاى کهنه و مزمن شده ، وقتى که سایر معالجات نتیجه نداد، از نیروى خرابکار من براى ویران کردن سنگرهاى دشمن مى توانید استفاده کنید..
اگر مبتلا به گلو درد کهنه هستید، و با داروهاى دیگر معالجه نشده اید، کمى مرا رقیق کرده و با نمک مخلوط و بعد غرغره نمایید، و منافع سرشار آنرا ببینید. براى معالجه امراض داخلى مزمن از سیر ترش کهنه استفاده نمایید. اگر مبتلا به سر درد کهنه و مزمن هستید، مرا بو کنید و یا مرا جوشانده و از بخور من استفاده کنید. یک دستمال را با گرم شده ى من آغشته کرده ، روى پیشانى بگذارید و منافع آنرا ببینید. سر دردى که نتیجه آفتاب زدگى باشد، هم به این وسیله معالجه مى شود.
اگر مبتلا به نقرس هستید، ضمادى از من با آرد جو و کمى گوگرد درست کنید، و روى محل درد بگذارید و اثر معجزه آساى آنرا ببینید.
براى محکم شدن لثه ها و جلوگیرى از خونریزى مرا با آب رقیق کرده کمى نمک به آن زده مضمضه نمایید.
خوردن ترشى انجیر جهت اصلاح کبد و طحال مفید است ، و اگر زیره را با من جوشانیده ، و آب آنرا مضمضه نمایید، درد دندان را ساکت مى کنم .
اگر گوش شما سنگین است ، و یا وزوز صدا مى کند، و معالجات دیگر نتیجه نداده است ، چند قطره از من را در داخل آن بچکاند و نتیجه ى آنرا ببینید.
یک عدد پیاز عنصل را ورقه ورقه کرده با من بجوشانید تا له شود و بعد در یک شیشه ى سربسته در محلى گرم جلو تابش آفتاب بگذارید، و بعد از یک هفته صاف کنید و هر روز ناشتا یک قاشق مرباخورى از آن بنوشید. بوى بد دهان مخصوصا اگر منشاء آن معده باشد. برطرف خواهد شد. وقتى دندان مى کشید و خون آن به آسانى بند نمى آید، و دسترسى به دندانپزشک ندارید کمى از من را با آب و نمک مخلوط کرده و مضمضه کنید و نتیجه ى آنرا مشاهده فرمایید.
مضمضه ى کردن من مخلوط با کمى زاج سفید دندان ها را سفید و لثه محکم مى کند. عده اى براى جلوگیرى از خونریزى لثه ها گردوى نارس را موقعیکه به اندازه ى یک فندق است گرفته و در من ریخته و پس از جوشانیدن و له شدن آنرا مضمضه مى نمایند و به این ترتیب از خونریزى جلوگیرى کرده ، لثه ها را محکم مى نمایند.
آنهایى که مى خواهند لاغر شوند مى توانند از من استفاده کنند، مشروط بر اینکه مبتلا به زخم معده نباشد.
پیشینیان به آش من سکبا و سکباچ بود عقیده ى زیاد داشتند و آن را براى لاغر شدن توصیه مى نمودند.
در ترشیهایى که با من درست مى کنید، ریختن ادویه معطر از قبیل دارچین ، هل ، گلپر، و همچنین افزودن پیاز و سیر را فراموش نفرمایید، تا از خرابکارى من در امان باشید.
مسلولین و کسانیکه ضعف اعصاب دارند، نباید به من نزدیک شوند، مگر آنکه با عسل و ادویه باشم و در اینحال نیز نباید در خوردن من زیاده روى نمایند.
در خاتمه بد نیست بدانید که کبد شما یک کارخانه بزرگ داروسازى است که بیش از چهار هزار محصول دارد، یکى از این فرآورده ها من هستم که وجودم براى جذب چربى به خون و هضم شدن گوشت ضرورت دارد. از روزى که شما به خوردن گوشت عادت کردید، کار کبد شما زیادتر شده است ، زیرا علاوه بر اینکه بایستى سموم گوشت را دفع نماید، بایستى مقدار زیادترى کار کند تا بتواند محصول بیشترى بسازد. طرز ساخته شدن من در کبد با آنچه در خارج از بدن ساخته مى شود فرق زیاد دارد.
در خمره براى اینکه قند به الکل بدل شده ، و بعد سرکه شود چهارده عمل شیمیایى انجام مى گیرد، ولى کبد این عمل را بطور مستقیم انجام مى دهد.
ترشى هایى که با من درست میشوند فواید بیشترى دارند، و من حافظ سبزیها و میوه ها و منافع آن ها هستم ، براى نمونه شما مى توانید سیر ترشى را درنظر بگیرید، سیر وقتى مدتى بماند، پوک شده و مغز آن بکلى از بین میرود، و هیچگونه عطر و بو و خاصیت ندارد، ولى وقتى آنرا در من مى ریزند، نه تنها مغز آنرا حفظ مى کنم بلکه روز به روز بر خواص و قیمت آن افزوده مى شود و طعم آن شیرین و بوى آن مطبوع تر خواهد شد، و در مورد سایر ترشى ها نیز وضع چنین است ، و چنانچه آنها را با دستور صحیح و مناسب درست کنید هرگز خراب نخواهد

سرکه در اثر تخمیر الکل انگور یا خرما بوسیله نوع قارچ به نام ((میکو در مآ استى )) بوجود مى آید.
سرکه ترکیب شده از 7 تا 8 در صد ((اسید استیک )) و نیز داراى مقدارى ((اسید مالیک ))، ((اسید سیتریک )) و ((اسید تارتریک )) که مجموعا به نسبت تقریبى 2 تا 3 گرم در لیتر مى باشد و همچنین بتپاترات دو پتاس و مقدارى مواد ملونه مى باشد. اسیدهاى نامبرده محرک ترشحات سلولهاى کبدى و صفرا مى باشد که در نتیجه موجب جلوگیرى از زیاد شدن اوره و چربى خون مى شود.))(201)سرکه از نظر اسلام خورشى است که بسیار به آن توصیه شده و خوراک پیشوایان دینى بوده است از امام صادق (ع ) نقل شده ست که فرموده :کان امیرالمومنین (ع ) اشبه الناس طعمة برسول الله (ص ) کان یاکل الخبز و الخل و الزیت و یطعم الناس الخبز و اللحم (202)
شباهت غدا و خوراک على (ع ) به رسول خدا از همه بیشتر بود، زیرا خودش نان و سرکه و روغن زیتون مى خورد ولى به مردم نان و گوشت مى داد.
روغن زیتون نیز از خوراکهاى معجزه آمیز است که در قسمت روغن از آن بحث مى شود امام صادق (ع ) نقل کرده که امیرمومنان فرموده است :
نعم الادام الخل یکسر المرة و یحیى القلب (203)
سرکه خورشى است نیکو صفرا را در هم مى شکند و قلب را زنده و روشن مى سازد.
اهمیت این کلمات و روایات ، با ترقى روز افزون علم و دانش ، روشن گردیده است .
((
اگر بدانیم که براى هضم غذا ترشحات معده ضرورت دارد، و این ترشحات است که روى مواد غذایى اثر کرده و آن را به صورت قابل براى بدن مى سازد. و نیز اگر بدانیم فعالیت کبد و ترشح صفرا فعالیت و ترشحات معده را تکمیل و مواد غذایى را جذب مى کند. و باز اگر بدانیم ، کبد چنانچه به اصطلاح تنبل شود موجب ناراحتیهایى در بدن مى گردد مانند خستگى ، تلخى دهان و حتى استفراغ و یبوست ، آنوقت بخواص سرکه که محرک ترشحات معده بوده و فعالیت سلولهاى کبد را زیاد و موجب ترشح صفرا مى شود پى میبریم ))(204)در دستورات اسلامى علاوه بر آنکه سرکه خورشى براى نان بحساب آمده ، در بسیارى از روایات تاءکید شده که شروع و ختم غذا با سرکه باشد. امام صادق (ع ) مى فرماید:
ان الخل لیسد العقل (205)
سرکه باعث تقویت عقل است .
بسیارى از متخصصین مواد غذایى بر این عقیده اند که مقدار کمى سرکه هر روز با غذا باید مصرف شود تا نه تنها به هضم غذا کمک نماید، بلکه موجب دفع اوره و سوختن چربى خون شود.
اصولا سالاد در تمام دنیا با سرکه درست مى شود، و همچنین ترشیهاى مختلف که با سرکه ساخته مى شود به همین منظور کمک مى کند))(206)امام صادق در روایتى چندین خاصیت دیگرى براى سرکه بیان مى نمایند:
((الخل ینیر القلب ، و قال خل الخمر یشد اللثة و یقتل دواب البطن و یشد العقل (207)
سرکه قلب را نورانى مى کند، سرکه لثه دندان را محکم و کرمهاى معده را نابود و عقل را تقوین مى نماید.
سرکه بدو رقم ساخته مى شود:
1- آب انگور یا خود انگور را در ظرف سفالى ریخته و 001/0 سرکه در آن
نهاده و سر آنرا با گچ بسته مقابل مقابل آفتاب و در هواى گرم مى گذارند بعد از رسیدن سرکه میشود.
2- آب انگور را در ظرف چینى یا سفالى ریخته و درب آن را محکم مى بندند و مقابل آفتاب میگذارند شراب مى شود. بعد از شراب شدن مقدارى سرکه داخل آن مى ریزند دو مرتبه در آن را مى بندند پس از چندى سرکه مى شود و نیز سرکه شراب از راه استحاله ساخته مى شود یعنى بعد از آنکه شراب شد بدون ریختن سرکه خود بخود سرکه مى شود. در کلام امام (ع ) که فرموده سرکه شراب منظورشان دو قسم اخیر است .در خاتمه تذکر این نکته لازم است ؛ سرکه براى اشخاص سالم بعنوان پیشگیرى از امراض احتمالى است بنابراین اگر کسى مریض باشد و از طرف طبیب ، خوردن سرکه برایش ممنوع شناخته شده باشد البته نباید بخورد و این خواص و مزایا و استحباب براى او نیست .

ارسالی توسط: دنیز پیراک

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد