دستورالعمل شرایط و ویژگیهای انبارهای مواد شیمیایی وسموم

کلیک بر روی ادامه مطلب


الف: مکان و طراحی ساختمان انبار
1- انبار مواد شیمیایی به محلی اطلاق می گردد که انواع ترکیبات شیمیایی و سموم به اشکال مختلف گاز , مایع و جامد در آن بطور موقت نگهداری می شود و بر دو سته انبار کوچک و انبار بزرگ می باشد.
2- انبار کوچک به انبارهایی اطلاق می گردد که دارای مساحت حداکثر 100 متر مربع بوده و عرض راهرو داخل آن کمتر از 5/1 متر نباشد.
3- انبارهای بزرگ به انبارهایی اطلاق می گردد که دارای مساحت بیش از 100 متر مبع باشند. اینگونه انبارها چنانچه مجهز به وسایل مکانیکی یا موتوری حمل ونقل باشد, راهروها می بایست متناسب با عبور وسایل مذکور منظور گردد. راهروهای طولی باید تا انتها انبار خالی از کالا بوده و با رنگ سفید از دو طرف خط کشی و مشخص شده باشد. همچنین ظرفیت انبار با میزان سموم و مواد شیمیایی مورد نگهداری مطابقت داشته و حداقل 15% ظرفیت اضافه جهت جابجایی سهل محموله و احتیاجات احتمالی آینده در نظر گرفته شود.
4- محل انبار می بایستی به نحوی انتخاب گردد که حدال سه جهت اطراف ساختمان به لحاظ دسترسی خودروهای امدادی و وسایل اطفاء حریق و ارسال تجهیزات تضروری در شرایط اضطراری آزاد باشد.
5- محل انبار بزرگ می بایست دور از مناطق مسکونی , مدارس فروشگاهها, بیمارستانها, بازار میوه جات, منابع آب آشامیدنی و ذخائر آب احداث گردد. ضمنا احداث این انبارها در مناطقی که سطح آبهای زیرزمینی بالا می باشد ممنوع است.

6- وجود گذرگاههای شیب دار RAMP در مبادی ورودیهای انبار برای ممانعت از خروج تراوشات به خارج از انبار ضروری می باشد , این گذرگاه بایستی در داخل انبار و در خارج انبر در ورودی ها احداث گردد.

7- بدون عبور از سایر ساختمانها بایستی به انبار دسترسی مستقیم باشد.
8- دیوارهای داخلی بایستی صاف و صیقل بوده , عاری از ترک و لبه باشد تا به آسانی پاکیزه شود.این دیوارها بایستس روی بند یا سدی که از مواد نفوذ ناپذیر به ارتفاع 14 سانتیمتر پوشیده باشد قرار گیرد و دیوار دور تا دو تمام انبار ا در بر می گیرد.
9- دفتر انبار دار باید جدا از منطقه نگهداری سموم و مواد شیمیای باشد.
10- علاوه بر درب اصلی انبار بایستی درهای اضطراری نیز در نظر گرفته شود.
11- درب ها بایستی مجهز به قفل ایمنی و میله ها حفاظتی بوده, پنجره ها , هواکشها نیز باید به میله های حفاظتی مجهز بوده تا از ورود افراد غیر مسئول ممانعت شود.
12- چنانچه از وسایل جانشینی دیگری برای هواکش و نور استفاده می شود اجباری بر ساخت پنجره نمی باشد. در غیر اینصورت باید پنجره ها سایبان داشته تا از ورود نور مستقیم خورشید ممانعت شود.
13- سیستم هواکش مناسب , مجهز به فیلتر جهت ممانعت از تجمع بخارات شیمیایی مواد و خطر آتش زایی تعبیه گردد. این سیستم باید به نسبت وسعت انار نصب شود و سطح آن بایستی حداقل 150/1 سطح کف باشد.
14- کف انبار بایستی با خط کشی بلوک بندی و شماره گاری شود و در کنار هر بلوک راهروهایی به عرض حداقل 1 متر جهت جابجایی , بازرسی عبور هوای آزاد در نظر گرفته شود , هر بلوکی ایستی حاوی تنها یک محموله با مشخصات یکسان باشد.
15- علائم هشدار دهنده ایستی در خارج از انبار به زبان فارسی نصب گردند. علائم خطر سموم, آتش زایی و عدم اجازه ورود به افراد غیر مسئول از جمله علائم هشدار دهنده مهم است.
16- سیستم خنک کننده و گرم کننده بایستی به گونه ای تعبیه گردد که موجب گرم شدن و یا سرد شدن مستقیم مواد انبار نگردند.استفاده از وسایل گرم کننده هوا که با نفت و گاز می سوزند ممنوع است.
17- ایجاد هرگونه مخزن جهت نکهداری مواد شیمیایی مایع و یا گاز در انبارهای کوچک بطور کلی ممنوع می باشد.
18- محل انبارها می بایست به نحوی انتخاب گردد که راههای دسترسی مناسب برای حمل ونقل خودروهای امدادی در شرایط ویژه موجود باشد به نحوی که بدون برخورد ب منبع تا درب ورودی انبار امکان پیشروی اشد و ساختمان محل انبار استحکام و ایمنی مناسب در جهت نگهداری مواد شیمیایی و سموم داشته باشد.
19- دیوارها و سقف و سرپناه تمام انبارها بدون استثناء باید از مصالح غیر قابل اشعال ساخته شود, بکار بردن چوب, تخته , پلاستیک و خرپاهای چوبی و تخته ای در ساختمان انبارها بکلی ممنوع است. اجزاء مقاوم نظیر خرپاها و تیر آهن و یا حمال های بتونی با مصالح غیر قابل اشتعال باید به طریقی عایق کاری شوند که در برابر آتش سوزی برای مدت حداقل دو ساعت و ستونها برای مدت 3 ساعت مقاومت نمایند.
20- کف تمام انبارها باید بتونی یا سنگ فرش بوده و نسبت به مواد شیمیایی و سموم غیر قابل نفوذ باشد. شیب و اَبروی کف محوطه طوری باشد که مایعات در زیر کالاها جمع نشود همچنین صاف بوده , لغزنده نباشد و فاقد هر گونه ترک و یا شکاف باشند.
21- در انبارهای بزرگ موادشیمیایی و سموم , هر گونه زه کشی باید برای دفع فاضلاب به حوضچه ای متصل باشد تا از ورود فاضلاب به درون ابراهها و یا مجاری فاضلاب عمومی جلوگیری شود.
22- میزان و مقدار ذخیره آب مورد لزوم آتش نشانی و همچنین سیم کشی برق و تناسب قطر سیمهای برق یا بار الکتریکی لازم و نیز کلید ضد جرقه در کلیه انبارها بر حسب دستورالعمل های فنی موجود باید در نظر گرفته شود.
23- محوطه انبارها باید عاری از پوشال, خاشاک و خرده چوب و کاغذ و سایر مواد زائد قابل اشعال باشد.
24- انبارها می بایست به تناسب موادی که از آنها نگهداری می شود مجهزبه وسایل ضروری اطفاء حریق مطابق استانداردهای سازمان آتش نشانی باشند.
25- در کلیه انبارهای مواد شیمیایی و سموم نصب سیستم های هشدار دهنده اجباری است.
26- روشنائی طبیعی انبارها می بایست به گونه ای طرا حی گردند که مواد شیمیایی و سموم موجود در آنها در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرند.
27- دمای انبارها حسب نوع موادنگهداری شده طبق استاندارد GMP دریکی از دو دامنه ذیل می بایست قرار گیرد.
الف) دمای سردخانه ای , 5-2 درجه سانتیگراد
ب) انبار خنک 15-8 درجه سانتیگراد
28- میزان رطوبت انبارها می بایست زیر 40 % تنظیم گردد.
29- جهت کنترل دما و رطوبت, در چند نقطه انبار می بایست دماسنج و رطوبت سنج نصب گردیده و بطور روزانه کنترل شود.
30- جهت جلوگیری از بروز حادثه و پیشگیری از صدمات جانی, هر انباری مجهز به تابلو های هشدار و علایم راهنما بوده و محل نصب اینگونه هشدارها و علایم مناسب و قابل رؤیت باشد.
تبصره1: تابلوها می بایست از فاصله حداقل 15 متری قابل دیدن و خواندن باشند.
تبصره2: معنا و مفهوم تابلوها می بایست به کارکنان آموزش داده شود.
31- انبار مواد شیمیایی و سموم اید حداقل مجهز به دو دستگاه پودر گاز 12 کیلو گرمی و یک دستگاه کپسول پودر گاز 50 کیلو گرمی وده و به نسبت حجم انبارها, دارای تعدادی سطل آتش نشانی سرباز محتوی ماسه خشک سرند شده باشند.
32- کپسول های آتش نشانی می بایست حسب زمان احتیاج مورد بازدید قرار گیرند