مضرات پارازیتهای ماهواره ای





این را یک کارشناس امور ماهواره ای و مخابراتی می گوید که به خاطر قرار گرفتن طولانی در برابر تشعشعات آن دچار سرگیجه های طولانی شده است.

علیرضا مقدم می گوید :" قرار گرفتن در تشعشع پارازیت آنتنهایی با زاویه 90درجه و مستقیم در مدت زیاد منجر به عقیمی میشود. در شرایط عادی این تشعشعات آنقدر زیاد نیست ، اما در اثر زمان زیاد و شرایط قرار گرفتن ، منجر به عقیمی شده و کوچکترین آثار آن خستگی مفرط و حالت گیجی است."

پارازیت های ماهواره ای با شروع مسابقات جام جهانی شدت فوق العاده ای گرفته است و بسیاری از شبکه ها هم که روی امواج پارازیت قرار دارند ،‌طعمه این پارازیت ها می شوند.

پارازیت یا نویز ماهواره ای که برای جلوگیری از پخش برنامه های برخی شبکه های ماهواره ای فرستاده می شود از چندین نقطه در سطح شهر ارسال می شوند.

به گفته کارشناسان ، هرچقدر دهنه آنتن نسبت به زمین عمودتر باشد ،‌پارازیت بیشتری جذب می شود و با اشباع LMD جایی برای دریافت امواج ماهواره نمی گذارد. این در حالی است که هر چقدر سایز آنتن ها بیشتر شود ،‌ پارازیت کمتری جذب می شود.

اما سوال اصلی اینجاست " پارازیت ها تا چه حد بر سلامتی مردم تاثیر گذارند؟"

مسئولان مخابراتی و دولتی ،‌کمتر علاقه مند به صحبت در این زمینه هستند اما بد نیست نظرات کارشناسان و برخی متخصصان را در این مورد بدانیم .

وقتی از معاون وزیر ارتباطات می خواهیم در مورد پارازیتها سخن بگویند ، می فرمایند " مگر پارازیتی هم وجود دارد؟!!

آقای محمود خسروی ، رئیس سازمان تنظیم مقررات مخابرات با خنده می گویند "تا به حال اعتراضی نشده و ما از وجود پارازیت بی اطلاع هستیم !!!" وقتی از او که خود را از جریان مقررات مخابرات در مورد پارازیت های ماهواره ای بی اطلاع می داند ، در مورد شرح وظایفش می پرسیم ، جدی تر جواب می دهد "موج و قدرت میدان امواج ماهواره ای باید توسط وزارت بهداشت ، بررسی و تاثیر آن بر سلامت مردم اعلام شود. در مورد ضرر موبایل هم این بحث ها پیش آمد و با بررسی این وزارت خانه اعلام شد که امواج موبایل برای مردم مضر نیست‌.

معاون وزیر ارتباطات و اطلاعات می گوید: "ارسال پارازیت باعث ایجاد تداخل در فرستنده های ماهواره ای می شود. در صورت اختلال برنامه های ماهواره ای ،این امکان وجود دارد که از جانب اپراتور به سازمان جهانی مخابرات (ITU) شکایت شود. اما هنوز شکایتی از سوی شبکه های ماهواره ای و تلویزیونهای ماهواره ای در این مورد انجام نشده است. این پارازیت ها در سطح پخش می شود و در برخی موارد سمت ماهواره نمی رود که برنامه ها را مختل کند . به همین دلیل نمی تواند برای مردم مضر باشد."

پارازیت ها مضر نیستند!!

به گفته برخی مسئولان دولت قبلی ، گزارشی که به مجلس ارایه شد ، اعلام گردید " فرستنده های پارازیت با قدرت اندازه گیری شده توسط متخصصان ،‌ در هر صورت مضر نیستند! بلکه فاصله ارسال آن است که در این مورد تعیین کننده است."

در این گزارش که به قول یکی از مسئولان مخابرات به یک سلب مسئولیت در قبال سلامت عمومی مردم تشبیه شده است ، آمده بود:"فاصله کمتر از 10 متر از این فرستنده و توقف در برابر آن به مدت نیم ساعت مضر خواهد بود."

آرمین مستان ، رئیس سابق اداره نظارت بر ارتباطات رادیویی در تهران با اشاره به این تحقیق و طرح می گوید:‌"این طیف که به عنوان پارازیت ارسال می شود ، قدرت عبور از بدن را ندارد.طبق استانداردهای بین المللی و ریگولاتوری آمریکا ، مواردی مانند مسافت قرار گرفتن در مقابل امواج پارازیت و میزان توقف سخت ترین و دقیق ترین موارد ذکر شده محسوب می شوند که در غیر اینصورت افراد به خطر می افتند . بنابراین ابتلا به نازایی یا انواع سرطانها به دلیل این تشعشعات و پارازیت های ماهواره ای منطقی نیست."

وی اضافه کرد" سیگنالهای ارسالی از سمت ماهواره ها بسیار ضعیف و منهای 150 DBM است . در واقع با سیگنالهای 10 تا 20 برابر میتوان سیگنال شبکه های ماهواره ای را مختل کرد و نیازی به قدرت زیاد و خطرناک نیست."

به گفته او تشعشعات قدرتمندتری در تهرن وجود دارد که یکی از آنها فرستنده صدا و سیماست : " فرکانسی که بدن با آن گرم می شود و تاثیر گذار است ، روی باند VHS است که روی آن باند ، تلویزیون پخش می شود. فرستنده های تلویزیونی بسیار قدرتمند است و چون تک است باید همه شهر را پوشش دهد . در این فرکانس تشعشعات بیشتر است و تاثیر گذارتر... به همین دلیل در تحقیق ماذکر شد که تشعشعات ماهواره ای روی سلامتی موثر نیست چون باید عرض تشعشعی زیاد مثل رادیو و تلویزیون داشته باشند."

او دلیل قدرت پایین پارازیت های ماهواره ای را در ضعف سرمایه گذاری می داند" قدرت زیاد برای پارازیت فرستادن ، سرمایه گذاری زیادی می خواهد. این امواج از ساختمان ها عبور نمی کنند. بنابراین به تعداد فرستنده های پارازیت اضافه می شود تا پوشش بیشتری داشته باشند. اصلا قدرت زیاد فایده ای ندارد ، چون هزینه ها را بالا می برد."
علی فتوت ، عضو سابق عیات علمی دانشگاه صنعتی شریف که سالها در زمینه پارازیت های ماهواره ای تحقیق کرده ، معتقد است" این کار وقت تلف کردن است و با وجود هزینه های زیاد مثمر ثمر هم نیست."

او که مسوول نصب آنتن های BTS است می گوید:" ارسال پارازیت می تواند با ورود در شبکه هایی مانند شبکه های برق کشور برای مدت کوتاهی آن را از کار بیندازد که بسیار خطرناک است."

برخی کارشناسان هم معتقدند که معمولا ایستگاههای اینترنتی و خدمات دهنده ناخواسته در معرض این پارازیتها قرار می گیرند . برای این اتفاق کافی است یک کانال تلویزیونی (ماهواره ای ) فرکانس عرض کند و روی دریافت و ارسال اینترنتی یک ایستگاه قرار بگیرد.

پارازیت مشکل هورمونی و عصبی ایجاد می کند

گفته می شود که در چند نقطه تهران ؛ لویزان ، شهرک اکباتان ، شهرک غرب ، جام جم ،‌تهران پارس و مرکز شهر پارازیت های ویران کننده ای با قدرت های بسیار بالا ارسال می شود.

"شرایط پارازیت فرستادن از این نقاط به یک قرار داد بر می گردد که بین بانک مرکزی و صدا و سیما بسته شد. براساس این قرار داد ، از ساعت شش صبح تا شش عصر که شبکه بانک توسط پارازیت ضربه پذیر می شود نباید پارازیتی فرستاده شود و بعد از این ساعت ، هیچ مشکلی برای ارسال پارازیت وجود ندارد." این را سیامک قاسمی ، مدیر فنی یک شرکت ماهواره ای می گوید که با گرایش ماهواره ای ،‌مدرک فوق لیسانس گرفته است.

او می گوید:" مخابرات ایران استانداردی را برای ارتباطات بی سیم ایران در نظر گرفته است و بر اساس آن توان کمتر از 100 میلی وات ، استانداردی است که سلامت مردم را به خطر نمی اندازد. اما روی دستگاههای نمایشگر این قدرت به 250 میلی وات رسیده ،‌یعنی 150 درصد افزایش که با اصول سلامت در تضاد است و فقط برای به اشباع رساندن سیگنالها به کار می رود."

او در مورد چگونگی این پارازیتها می گوید:" این کار هزینه های زیادی دارد و تکنولوژی خاصی را می طلبد اما به هر حال انجام می شود. فقط به دلیل اختلالات در فعالیت ATM (مورد استفاده در عابر بانکها) بانکی ،‌این کار 24 ساعته انجام نمی شود وگرنه با قدرت و میزان زیادی پارازیت در سطح شهر ارسال می شود."

او با اشاره به این موضوع که کمپانی بین المللی مخابرات (ITU) توان سیگنال ارسالی را با استاندارد تعیین شده ای مشخص کرده ، می گوید:" بر اساس استاندارد ITU برای هر نوع استاندارد بی سیم حداکثر قدرت باید 100 میلی وات باشد تا بر سلامت مردم تاثیر نگذارد. اما ایران به این مساله توجهی ندارد و با قدرت های بالاتری پارازیت می فرستد."

به گفته او ، هر چقدر به محل ارسال سیگنال ، نزدیک تر باشیم ، سلامت بیشتر به خطر می افتد :" اگر مقابل دیش بایستیم ،‌تاثیر بسیار زیادی روی ما می گذارد و حتی مشکلات هورمونی ایجاد می کند. در واقع این موضوع را می توا در میان کسانی که کارهای ماهواره ای می کنند ، پیدا کرد ؛ اکثر آنها مشکلات هورمونی دارند. اما به هر حال فرستادن این پارازیت ها با قدرت و توان بالا ،‌روی سیستم های عصبی تاثیر می گذارد در این زمینه حتی کارشناسان غیر مخابراتی معتقدند که 250میلی وات (یعنی یک چهارم وات) توان بسیار بالایی است که روی سلامت و سیستم عصبی مردم بی تاثیر نخواهد بود."


امواج تلویزیون مضرتر است

صابر فیضی ، مدیر عامل شرکت مخابرات ایران به این جمله که :" بعید می دانم پارازیت ها بر سلامت مردم موثر باشند!" می گوید :" فرستنده های تلویزیونی و حتی امواج مایکروویو تاثیر بیشتری حتی از امواج موبایل روی انسانها دارند ، اما از آنجاییکه مردم شبانه روز با کنترل از راه دور تلویزیون سرگرم هستند ،‌حتی فکر نمی کنند که این امواج تا چه حد از پارازیت های ماهواره ای مضرتر هستند."

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران می گوید :" هر پارازیت از جنس همان فرکانسی است که فرستاده می شود ، بنابراین اگر فرکانس مضر باشد ، پارازیت هم مضر خواهد بود. تا به حال در مورد فرکانس های مختلف در دنیا هیچ شکایتی نشده و هنوز این موضوع ثابت نشده که پارازیت ها بر سلامت و روان مردم موثر است. در حال حاضر این موضوع در دنیا ثابت شده که تاثیر فرستنده های موبایل و ماهواره یک صدم تاثیر امواج تلویزیون و رادیو بر مردم است. یعنی ابتدا باید به تاثیر امواج رادیو و تلویزیون فکر کرد و بعد به سراغ امواج موبایل و ماهواره رفت ."



نتیجه گیری

امیدواریم که مسئولین مربوطه به این امر و هشدار های پزشکی در این مورد توجه ویژه ای داشته باشند تا شنونده اخباری ناخوش از احتمالاتی که در بالا ذکر شد نباشیم و همه و همه تلاش کنیم تا حداقل اینبار به روش آزمون و خطا مسئله به این سادگی را حل نکنیم.

منبع : سایت  HSE