توصیه های بهداشت شغلی به دندانپزشکان

خطرات شغل دندانپزشکی


به نظر خیلی جذاب می‌آید، روزی چند ساعت روی یک صندلی بنشینی و آرام و آسوده با سی و اندی دندان سر و کار داشته باشی و بعد بسته‌ای پول قلمبه را روانه جیبت کنی.
دندانپزشکی به نظر شغلی راحت و بی‌دردسر می‌آید. شاید خیلی از شما آرزو داشته باشید که یک دندانپزشک باشید و یا بهترین آینده را برای فرزند‌تان، وارد شدن در این شغل و رشته می‌بینید. صد البته که دندانپزشکی رشته و شغل زیبا و جذابی است و هزار البته درآمد مالی مناسبی را به همراه دارد، اگر دندانپزشک ماهر و بسیار پرکاری باشی اما همین کار فراوان و مداوم یک دندانپزشک مشکلاتی را برای او به همراه خواهد داشت. به عبارتی پر پول شدن جیب یک دندانپزشک ارتباط مستقیمی دارد با شروع انواع و اقسام بیماری‌های جسمی و روحی برای او. شاید بعد از خواندن این مطلب دیگر چندان اصراری نداشته باشید که فرزندتان با ورود به رشته دندانپزشکی برای شما افتخار و آبرو کسب کند.
دمبل زدن با گردن
یک دندانپزشک، باید با دقت، محیط دهان را بکاود تا به خوبی به محیطی که قرار است در آن کار کند تسلط داشته باشد، باید بدن خود را در موقعیتی قرار دهد که چشمش در زاویه مناسبی نسبت به دهان بیمار قرار گیرد. برای به دست آوردن این حالت، به طور معمول دندانپزشک سر خود را اندکی خم می‌کند و به عبارتی سر او با بدنش زاویه‌ای حدود
۴۵ درجه می‌سازد. سر هر شخص ۸ درصد وزن کل بدنش را تشکیل می‌دهد. میانگین وزن سر در مردان ۷ کیلو و در زنان ۵/۵ کیلو است. هنگامی که دندانپزشک تصمیم می‌گیرد که نگاهی در داخل دهان بیمارش بیندازد، باید سر خود را تا حدی خم کند و به عبارتی این وزنه ۵/۵ تا ۷ کیلویی را تکان دهد. البته آینه‌های دندانپزشکی برای عمل کردن راحت‌‌تر دندانپزشک و ایجاد دید غیرمستقیم به کمک او می‌آید اما مواقع زیادی نیز پیش می‌آید که دندانپزشک ناگزیر از دیدن مستقیم دهان بیمارش است. در این حالت دندانپزشک سرش را در حالتی با زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور طولی بدنش قرار می‌دهد. در این حالت برای آنکه سر دندانپزشک در جایش ثابت بماند و روی سینه‌اش نیفتد، ماهیچه‌های گردن او به شدت فعال و درگیر خواهد شد. عضلات گردن نیروی زیادی را صرف این کار می‌کنند. به عنوان مثال اگر فردی سرش را در زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور طولی بدنش به مدت ۱۰ دقیقه نگاه دارد (در حالت نشسته به طوری که پشت شخص صاف و سرش با زاویه ۴۵ درجه به پایین خم شده باشد)، نیرویی که ماهیچه‌های گردن صرف می‌کنند معادل انرژی لازم برای ۹۲ بار حرکت دادن یک دمبل ۱۰ کیلویی است! شگفت‌انگیز است. فشاری که به عضلات پشت و گردن یک دندانپزشک وارد می‌شود بسیار زیاد است چون او ممکن است مجبور باشد گاه ساعت‌ها سر خود را در این وضعیت نگاه دارد.
گوش‌هایم زنگ می‌زند
صدای گوشخراش توربین‌های دندانپزشکی برای بسیاری از مراجعه‌کنندگان به مطب‌های دندانپزشکی آزاردهنده و گوشخراش است. بسیاری از کسانی که از مطب دندانپزشکی بیرون می‌آیند، اعتراف می‌کنند که صدای آزاردهنده این توربین‌ها، مثل سوهانی روح‌شان را خراش داده است. اکنون تصور کنید دندانپزشکی که سالیان طولانی، گاهی حتی
۳۰ تا ۴۰ سال روزی چند ساعت این صدا را می‌شنود، چه وضعیتی دارد. آمار گواهی می‌دهد که بسیاری از دندانپزشکان در سنین پیری و بازنشستگی دچار وزوز گوش می‌شوند. به دندانپزشکان توصیه می‌شود که برای محافظت از گوش‌هایشان، از گوشی‌های محافظ استفاده کنند.
مچ‌ها را دریاب
اگر زیاد از دست‌تان کار بکشید و مخصوصا مچ دست‌تان را به کار بیش از حد وادار کنید، عصبی در مچ دست شما ممکن است آزرده شود و عارضه‌ای به نام نشانگان تونل مچ دست را ایجاد کند. دندانپزشکان نیز از گروهی هستند که بدون رحم و انصاف از مچ دست‌شان کار می‌کشند. با آزرده شدن اعصاب مچ دست، علامت‌هایی شبیه بی‌حسی، خواب رفتن و گزگز کردن انگشتان دست به‌وجود می‌آید. فشار بر عصب مچ دست در خانم‌های دندانپزشک سه برابر بیشتر از آقایان دیده می‌شود. دندانپزشکان چاق بیشتر درگیر این بیماری می‌شوند. اگر این بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود می‌توان آن را مداوا و از پیشرفت آن جلوگیری کرد. برای مبتلایان به این بیماری نوعی مچ‌بند ساخته می‌شود تا در موارد خفیف بیماری به هنگام شب‌ روی مچ بسته شده و از حرکت آن در طول خواب جلوگیری کند. به افرادی که مرتب از مچ‌هایشان استفاده می‌کنند، پیشنهاد می‌شود که در فواصل معین به دست‌شان استراحت دهند تا فشار از عصب‌های ناحیه مچ دست آنها برداشته شود. در موارد شدید این عارضه، تزریق دارو به داخل تونل کارپال و نیز جراحی پیشنهاد می‌شود.
خراشی بر روح
محققان گروهی از دندانپزشکان را تحت بررسی قرارداده‌اند و آنها را افرادی تحت استرس، عصبی و ناآرام یافته‌اند. سختی ارتباط میان بیمار و دندانپزشک، فشار ویزیت‌های هر بیمار، مشکلات تکنیکی و ارتباطات با پرسنل مطب، نارضایتی‌های شغلی همگی عواملی هستند که ایجاد استرس می‌کنند. تعداد ساعت‌هایی که دندانپزشکان در هفته کار می‌کنند نیز نسبت مستقیمی با استرس و ناآرامی روحی آنها دارد. بیش از یک سوم دندانپزشکان چاق هستند، نزدیک به
۶۰ درصد آنها عصبی، خشن و یا افسرده‌اند، حدود ۵۸ درصد از آنها از سردردهای مرتب شکایت کنند، اختلال خواب دارند و بدون دلیل خاصی همیشه خسته‌اند و اینها همه به فشارهای روحی ناشی از کار شدید دندانپزشکی برمی‌گردد.
حرف آخر
و اما سخن آخر اینکه دندانپزشک بودن سخت نیست اما ظاهرا اینکه فردی یک دندانپزشک پرکار و سالم باقی بماند کمی مشکل است بنابراین لطفا اگر شما هم در گروه دندانپزشکان بسیار فعال هستید، مراقب خودتان باشید و به توصیه‌های زیر عمل کنید:
۱) لطفا کمی ساعت‌های کارتان را کم کنید.
۲) ورزش کنید. شنا را فراموش نکنید و ماهیچه‌های بدنتان را قوی نگه دارید
۳) با کمک روش‌های تمرکز، آرامش را به روحتان برگردانید و خودتان را از فشارهای شدید عصبی برهانید.‌