به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
خلاصه مقاله مهندس هاشم ستاره، همایش بنادر و کشتیرانی سال 1383
ارزیابی ریسک حریق ، فرایندی سیستماتیک جهت بررسی مخاطرات حریق بالقوه در محیط کار و تخمین ریسک حاصل از این خطرات برای منابع مالی و انسانی می باشد . عمده دلائل ارزیابی ریسک حریق در محیط کار شامل موارد زیر می شود :
1. فراهم نمودن یک محیط کار ایمن و عاری از ریسک به عنوان یک وظیفه اخلاقی .
2. در نظر گرفتن مباحث اقتصادی در حریق و توجه به این مسئله که عدم وجود یک برنامه نظام مند و پیشگیری و کنترل حریق باعث تحمل هزینه های سنگین بر هرفرایند می گردد.
3. رعایت بحث الزامات قانونی که می توان این الزام را در بند 4-3-1سیستمهای مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای OHSAS18001 ملاحظه نمود.
مراحل ارزیابی ریسک حریق :
جهت ارزیابی ریسک حریق ، مراجع مختلف ، مراحل متعددی را عنوان کرده اند ولی به طور اساسی و مشترک پنج مرحله در یک ارزیابی ریسک حریق باید بررسی شده و انجام پذیرد که شامل موارد زیر است:
· شناسایی خطرات حریق
· شناسایی افراد در معرض ریسک
· ارزیابی ریسک و وضعیت پیشگیری و کنترل موجود
· ثبت یافته های ارزیابی ریسک حریق
· بازنگری خطرات و تجدیدنظر
شناسایی خطرات حریق :
با توجه به مفهوم خطر و اجزا مثلث حریق باید خطرات آتش سوزی را در عناصر مثلث حریق جستجو کرد . به این ترتیب شناسایی خطرات حریق شامل شناسایی منابع اکسیژن ، شناسایی منابع سوخت و شناسایی منابع حرارت ، اشتعال یا جرقه است . همچنین در شناسایی اعمال ناایمن و شرایط ناایمن نیز باید نگرشی متناسب با ایمنی حریق ، داشته باشیم .
شناسایی افراد در معرض ریسک :
اولویت اصلی در ارتباط با احتیاطات حریق ، حصول اطمینان از امکان فرار ایمن افراد در صورت وقوع حریق می باشد . مهمترین مواردی که باید در ارزیابی ریسک ، در مورد افرادی که به طور بالقوه با حریق درگیر هستند ، مدنظر قرار گیرند شامل سرعت احتمالی رشد و گسترش حریق و حرارت و دوده همراه با آن ، تعداد افرادی که در منطقه حضور دارند ، نحوه اطلاع افراد از وقوع حریق و نحوه فرار افراد است .
در ارزیابی ریسکها و وضعیت پیشگیری و کنترل موجود ، برمبنای روشهای مختلف ارزیابی ریسک می توان از اکثریت این روشها با رویکرد ارزیابی ریسک حریق بهره جست . پس از تعیین میزان ریسک باید به بررسی کنترلهای موجود و کفایت ویا عدم کفایت آنها پرداخت و روشهایی را برای کنترل و کاهش ریسک در نظر گرفت .
ثبت یافته های ارزیابی ریسک حریق:
چنانچه تعداد کارکنان در محل ارزیابی ریسک بیش از 5 نفر باشد باید یافته های ارزیابی ریسک ثبت شوند . جهت ثبت یافته های ارزیابی ریسک دو رویکرد کمی وجود دارد .
الف ) استفاده ازنقشه محل کار که روی آن محل مواد قابل اشتعال ، منابع حرارت ، مسیرهای فرار ، محل تجهیزات اعلام و اطفاء حریق ، منابع اصلی برق و روشنایی مشخص شده باشد .
ب ) استفاده از یک فرم ساده که در آن موارد زیر لحاظ شده باشد .
مرحله بازنگری و تجدید نظر :
تغییرات موثر با میزان ریسک حریق و اقدامات کنترلی انجام شده در محل دیر یا زود در محیط پدیدار می شوند این تغییرات شامل موارد زیر می باشد.
هر کدام از این مواد می توانند منجر به بروز خطرات جدید یا افزایش ریسک شوند . بنابراین ریسکها نیاز به بازنگری و تجدیدنظر خواهند داشت . به این ترتیب می توان اطمینان حاصل کرد که ارزیابی های ریسک انجام شده و اقدامات کنترلی همواره به روز هستند.
معمولا در موارد ذیل ارزیابی ها باید مجددا صورت گیرند :
بطور کلی جهت تجزیه و تحلیل خطرات و ارزیابی ریسکهای حریق باید به مواردی همچون سایت ، ساختار ، محتویات ، فاکتورهای مدیریتی ، فاکتور افراد ، سیستم حفاظت حریق و اقدامات لازم پس از آتش سوزی توجه ویژه کرد.
سلام
خوشحال میشم ما رو لینک کنید
با سلام
ضمن تشکر از مطالب ارائه شده یک سوال دارم . آیا استاندارد و یا آئین نامه یا دستورالعملی وجود دارد که بیان نماید تجهیزات و مواد استفاده شده در تجهیزات و وسایل برقی نباید آتشزا یا آتشگیر باشند.
برای مثال اگر در یک تلوزیون یا لامپ اتصالی شد آیا استانداردی داریم که بر اساس آن نباید آتش بگیرند و فقط می توانند معیوب شوند؟
به طور ضمنی می دانیم که اگر یک وسله برقی اتصالی کرد نباید منجر به آتش گرفتن و شروه آتش سوزی سوند مثلا سیمها در موقع اتصالی نباید آتش بگیرند .
بنده دنبال استاندارد و یا مراجع این موضوع هستم. ضمن تشکر در صورت امکان به mansuri5m@yahoo.com جواب و نظرتان را ارسال نمائید.